Zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się u osób starszych, w przypadkach przeziębień i infekcji oraz okresach wzmożonego stresu. Objawem niedoboru witaminy C jest zmęczenie, łatwe powstawanie siniaków, słabe gojenie się ran, zmniejszenie apetytu, niedokrwistość i bóle stawów. Poziom witaminy C we krwi i tkankach zmniejsza się z wiekiem. U niektórych starszych ludzi, otrzymujących witaminę C, zauważono zwiększoną odporność.
Witamina C to cała gama funkcji, które wpływają na nasze zdrowie:
- ceniona za właściwości przeciwzapalne,
- podnosi odporność całej rodziny,
- wzmacnia system immunologiczny, chroni przed infekcjami, wirusami, skraca ich czas trwania, łagodzi ich przebieg,
- obniża cholesterol,
- wzmacnia mięsień sercowy,
- działa przeciwzakrzepowo,
- dla alergików i astmatyków jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym,
- pełni zasadnicze funkcje w procesach oksydoredukcyjnych ustroju,
- jest aktywatorem białkowej przemiany aminokwasów aromatycznych,
- przez fosforylację glukozy wpływa na syntezę hormonów steroidowych kory nadnerczy i syntezę insuliny,
- jest nieodzowna w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki łącznej, gdzie uczestniczy w syntezie kwasu hialuronowego niezbędnego do syntezy kolagenu oraz w procesach kostnienia,
- bierze także udział w hematopoezie, w przyswajaniu żelaza i syntezie hemoglobiny,
- odgrywa ważną rolę w procesach odpornościowych, działa odtruwająco wpływa też na wzrost i rozwój komórek organizmu, utrudnia przenikanie do nich wirusów,
- ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych,
- przyspiesza procesy gojenia,
- uczestniczy w regeneracji witaminy E,
- neutralizowanie przez witaminę c szkodliwego wpływu wolnych rodników chroni organizm przed zmianami nowotworowymi,
- przypuszcza się, że witamina ta ogranicza produkcję działających nowotworowo nitrozamin, czyli substancji powstałych z połączenia azotynów (dodawanych do konserwowanych produktów żywnościowych, m.in. do mięsa) z substancjami znajdującymi się w żołądku,
- łagodzi ona nieprzyjemne objawy uboczne radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.
Skład AkuC (Akuna):
- woda,
- ekstrakt owoców granatowca właściwego,
- naturalny aromat granatu,
- kwas L-askorbinowy (acidum ascorbicum),
- sorbinian potasu (naturalny konserwant),
- suklaroza (składnik słodzący),
- sok żurawinowy.